Hoe begin je aan het schrijven van je eerste paper?

Gepubliceerd op 1 december 2023 om 12:00

Alle begin is moeilijk, zeggen ze weleens. Dat is zeker het geval als het gaat om het schrijven van je allereerste paper als promovendus. Want waar begin je in vredesnaam?

Eerst lezen, dan schrijven

Voor je kunt beginnen met het schrijven van je paper, moet je eerst voldoende weten over het onderwerp. Aan het begin van je promotieonderzoek zal je dan ook ontzettend veel lezen. Het is handig om de interessante dingen die je tijdens het lezen tegenkomt direct te noteren. Op het moment dat je gaat schrijven, kun je dit document met notities erbij pakken om de brokjes relevante informatie om te vormen tot een mooie introductie van je paper. Schrijf dus steeds kort in je eigen woorden op wat je hebt gelezen en zet erbij uit welke literatuurbron deze informatie afkomstig is: de referentie.

Gebruik een referentiemanager

Het is praktisch om deze referenties ook direct te bewaren. Hiervoor zijn diverse referentiemanagers beschikbaar, zoals RefWorks, EndNote, Mendeley of Zotero. Hiermee kun je al je referenties bewaren, categoriseren en gebruiken wanneer je ze nodig hebt. Ze kunnen ook jouw referentielijst in ieder gewenst format uitdraaien. Dit is erg handig, omdat je een paper soms meerdere malen moet indienen en wetenschappelijke tijdschriften vaak verschillende referentiestijlen hanteren (bijvoorbeeld APA, AMA of Vancouver stijl). Met een referentiemanager kun je met één druk op de knop als je citaties en je referentielijst updaten naar een ander format. Al is het wel verstandig om altijd te checken of het helemaal goed is gegaan.

Het wiel niet opnieuw uitvinden

Kijk voor je begint goed naar de opbouw van andere wetenschappelijke artikelen. Het liefst naar artikelen die vergelijkbaar onderzoek hebben gedaan als wat jij doet. Check welke informatie zij rapporteren en welke kopjes zij gebruiken. Een mooie start van je eerste paper is om te proberen deze kopjes voor jouw eigen onderzoek in te vullen. Dan ben je al een heel eind!

Auteursrichtlijnen

Mocht je al weten bij welk tijdschrift je het paper wilt gaan indienen, kijk dan vooral naar de (algemene) auteursrichtlijnen die het tijdschrift geeft. Meestal zijn inleiding, methode, resultaten en discussie de hoofdkopjes, maar soms gebruiken ze net andere termen of wil men ook een algemene conclusie. Het lezerspubliek van een tijdschrift kan ook medebepalend zijn voor de inhoud van je paper. Lezers van een psychosetijdschrift hoef je in de inleiding niet in detail uit te leggen wat een psychose is, terwijl dat voor de lezers van een algemeen medisch vakblad juist wel prettig is.

De inleiding

De inleiding van een paper heeft over het algemeen een trechtervorm: je gaat van breed naar steeds smaller, totdat je bij je onderzoeksvraag uitkomt. Bij het schrijven kun je ook andersom redeneren. Door eerst op te schrijven wat precies jouw onderzoeksvraag is, kun jij jezelf de vraag stellen wat een lezer moet weten om te kunnen begrijpen waarom je deze vraag wilt onderzoeken. Die informatie moet duidelijk worden uit je inleiding.

De methode

Wanneer je begint met schrijven heb je vaak al heel wat voorwerk gedaan. Je hebt overleggen gevoerd met je promotieteam en je weet wat voor onderzoek je gaat doen. De onderzoeksopzet, de doelgroep en de in- en exclusiecriteria zijn vaak dus bekend op het moment dat je gaat schrijven. De basis voor je methode ligt er eigenlijk al door gewoon alles op te schrijven wat jullie gaan doen.

Durf je concept op te sturen

Zeker bij je eerste paper hoef je niet in één keer het hele artikel te schrijven. Vaak schrijf je eerst alleen de inleiding en de methode, zodat je promotieteam die kan bekijken voordat je aan je data-analyse begint. Wees niet te onzeker en wacht niet te lang met het opsturen van je eerste versie naar je promotieteam. De feedback die je van hen krijgt zal je helpen om weer verder te komen. Ga er gerust vanuit dat je wel een aantal feedbackrondes nodig zult hebben, want wetenschappelijk schrijven is absoluut een vaardigheid die ontwikkeld moet worden. 

Onthoud vooral: eerste versies hoeven echt niet perfect te zijn, eerste versies hoeven alleen maar geschreven te worden!

 

Rating: 4.5 sterren
2 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.