Hoe schrijf je een weerwoord?

Gepubliceerd op 24 november 2023 om 12:00

Je hebt je artikel ingediend en dan is het zover: het reviewcommentaar is binnen! Een heel spannend moment, want welke feedback hebben zij op jouw paper? Wordt het afgewezen of geven ze jou de kans om een herziene versie in te dienen? Als je een herziene versie mag indienen, dan gaat dit altijd gepaard met een weerwoord (ook wel: rebuttal). In het weerwoord ga je in op de gegeven feedback. Maar hoe schrijf je precies zo’n weerwoord? In deze blog geven we je enkele tips.

Tip 1: Kopieer de feedback naar Word

Het reviewcommentaar staat meestal in een e-mail. Het is daarom handig om alle feedback eerst te kopiëren naar een Word-document, dan weet je zeker dat je niet per ongeluk iets vergeet. De tekst van de reviewers laat je namelijk letterlijk staan in je weerwoord.

Tip 2: Ga punt voor punt

Vervolgens ga je de feedback van reviewers puntsgewijs beantwoorden. Het is dan ook handig om de feedback op te delen en te nummeren. Op die manier is meteen duidelijk op welk feedbackpunt jij precies reageert. Vaak hebben er meerdere reviewers naar je artikel gekeken. Je geeft dan eerst per feedbackpunt van reviewer 1 jouw reactie. Daarna maak je een volgend kopje aan voor het commentaar van reviewer 2, enzovoorts.

Tip 3. Blijf puur inhoudelijk

Ook al komt de stoom uit je oren na het lezen van het reviewcommentaar (zie onze blog over het leed dat Reviewer #2 heet), blijf altijd zakelijk en inhoudelijk in je reactie. Het is jouw taak om de reviewer met inhoudelijke argumenten te overtuigen dat jullie aanpak de juiste was. Dit doe je door bijvoorbeeld te refereren aan andere onderzoeken die jouw opzet ondersteunen. Mochten dit nieuwe referenties zijn, dan kun je er ook voor kiezen deze ook toe te voegen aan het manuscript zelf. Een mooie manier om hier een draai aan te geven, is om in jouw weerwoord de reviewer te bedanken voor het duidelijk maken dat je dit punt beter moest toelichten in je paper.

Tip 4. Wees transparant over je aanpassingen

Alle suggesties die je manuscript sterker maken, moet je vooral verwerken. Het wordt als beleefd beschouwd om daarbij te benoemen dat het een goede suggestie was van de reviewer. Verwijs in je antwoord altijd concreet naar de pagina(’s) en regel(s) waarin je de aanpassingen hebt gedaan in je manuscript. Soms vraagt het tijdschrift ook om deze wijzigingen letterlijk bij te houden in de herziene versie.

Tip 5. Moet je alles doen wat een reviewer zegt?

Daar kunnen we kort over zijn: nee, dat hoeft zeker niet. Soms wil een reviewer dat je iets doet wat niet kan, of wat je paper minder sterk maakt, of iets wat jullie bewust juist niet hebben gedaan, omdat je daar een goede reden voor had. Dan hoef je die suggestie zeker niet over te nemen. Dat kan best spannend zijn voor een jonge onderzoeker, want stel dat je paper daardoor ineens niet wordt geaccepteerd!?! Maar weet dat je het best oneens mag zijn met een reviewer, zolang je maar netjes beargumenteert waarom je hebt besloten het manuscript op dit punt niet aan te passen. 

 

Rating: 4 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.