Hoe schrijf je de discussie van je proefschrift

Gepubliceerd op 8 december 2023 om 12:00

De finishlijn is nu bijna in zicht. Je bent toe aan het schrijven van het allerlaatste hoofdstuk van je proefschrift: de discussie! Oké, misschien is het dankwoord wel het laatste dat je schrijft, maar dat is meer een bonbonnetje bij de koffie en geen onderdeel van de maaltijd. Je krijgt daar namelijk geen vragen over bij de verdediging, maar misschien wel over je discussie. We geven je graag wat tips bij je laatste schrijfsel.

Tip 1. Lees discussies van andere proefschriften

Begin met lezen, voordat je gaat schrijven. Een voorbeeld hebben van een goede discussie is namelijk zeer helpend bij het schrijven van je eigen discussie. Wat maakt dat je deze discussie zo goed vond ten opzichte van andere proefschriften? Welke informatie staat erin? Hoe is hij opgebouwd? Gebruik deze informatie om een raamwerk voor je eigen discussie te maken, zodat je kunt beginnen met het invullen van die kopjes.

Tip 2. Kopieer al jouw eerdere discussies

Door alle discussies van je artikelen te kopiëren in één document, heb je een mooie basis voor je algehele discussie. Over sommige discussiepunten uit je eerdere papers kun je misschien al wat meer schrijven met de kennis die je nu, aan het einde van je promotietraject, in huis hebt. Zo heb je mogelijk antwoorden gevonden op eerdere vragen door je latere artikelen, of zijn er landelijk dan wel internationaal veel ontwikkelingen op dit gebied geweest.

Tip 3. Welke vragen staan er nog open?

In de inleiding van je proefschrift staat uiteraard wat de aanleiding destijds is geweest voor jouw onderzoek. Welke ambities waren er? Welke vragen stonden er open? Kijk in je discussie of je de cirkel mooi rond kunt maken, door die vragen te beantwoorden. Vraag jezelf af of alles nu beantwoord is, of dat er nog vragen openstaan. En zo ja, waarom? Of zijn er door jouw onderzoek misschien wel nieuwe vragen ontstaan?

Tip 4. Lessons learned?

Je hebt jaren gewerkt aan je proefschrift en je hebt enorm veel geleerd. Welke lessen zou jij graag terug willen geven aan de mensen in jouw vakgebied? Misschien heb jij wel gewerkt met vragenlijsten die je achteraf minder goed bevielen dan je vooraf had gehoopt. Of je bent juist heel tevreden over een bepaalde opzet en zou je deze iedereen aanraden. Kortom: wat zou je de nieuwe onderzoekers op jouw gebied willen adviseren? Het is mooi om dergelijke kennis terug te geven aan mensen in jouw werkveld. Deze kennis past niet altijd in de discussies van losse papers, maar is juist wel mooi voor de algehele discussie van je proefschrift.

Tip 5. Laat het los, laat het gaan

Je wilt het niet geloven, maar in je discussie mag je in principe helemaal los gaan. Het hoeft allemaal niet zo volgens het strakke stramien dat je gewend bent. Hier mag je alles laten zien wat je geleerd hebt. Dus geef geen eindeloze herhalingen van de resultaten die al eerder in je proefschrift staan beschreven (alsjeblieft niet doen!). Geef ook geen eindeloze opsomming van allerlei literatuur (een discussie is geen overzichtsstudie). Het is ook fijn als je discussie niet te lang is, een pagina of tien is meer dan voldoende. Wat juist wel mooi is om te beschrijven, is wat jouw bevindingen betekenen voor de doelgroep, professionals, het onderzoeksveld en wie de andere stakeholders/belangstellenden van jouw onderzoek ook maar zijn!

Rating: 3.7142857142857 sterren
7 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.