Is er leven na je promotie?

Gepubliceerd op 21 juni 2024 om 12:00

En dan is daar het moment: je promotie is achter de rug. Hier heb je al die jaren zo hard aan gewerkt en na een spannende (en hopelijk leuke) dag is alles zomaar voorbij! Het feest is gevierd. De kater is verwerkt. Dan komt onvermijdelijk de belangrijke levensvraag: ‘Is er leven na mijn promotie?’. Het antwoord is: Jazeker! Sterker nog: de wereld ligt aan je voeten! In deze blog volgen enkele tips voor het leven na je promotie als kersverse doctor. 

Tip 1. Het leven na je promotie begint voor je promotie

Dit is nogal een cryptische omschrijving van deze tip. Je weet natuurlijk al ver vantevoren wanneer je gaat promoveren, en ook dat er daarmee een nieuwe periode in je werkzame leven aan zit te komen. De voorbereidingen daarvoor start je al, terwijl je nog bezig bent met promoveren. Misschien heb je al een nieuwe baan. Misschien nog niet. Er zijn ook wat keuzes te maken: blijf je graag in de academische wereld en ga je een post-doctoraal onderzoek doen? Of ga je liever in de praktijk werken en neem je de kennis van je onderzoek mee? Of ben je even helemaal zat van je werkveld en ga je iets compleet anders doen? Voor jezelf beginnen? Onderwijs geven? Het kan en mag allemaal! De wereld ligt aan je voeten, dus denk er op tijd over na.

Tip 2. Ga naar een cursus of event

Elke universiteit biedt wel een interessante cursus of een event aan over arbeidsmogelijkheden na een promotie. We raden jou dan ook zeker aan om deze te bezoeken in het laatste jaar van je promotie. Vaak word je op allerlei nieuwe ideeën gebracht over wat er mogelijk is na je promotie. De sprekers zijn vaak voormalige promovendi die zelf niet lang geleden ook gepromoveerd zijn. Zij kunnen jou inspireren met hun ervaringen. Hoe hebben zij het aangepakt? Wat voor werk doen zij nu?

Tip 3. Deel je ambities

Ook kun je natuurlijk vast aan je promotieteam en andere collega’s laten weten wat jouw ambities zijn. Zij hebben over het algemeen een groot netwerk en het kan maar zo zijn dat zij net iets hebben gehoord over een leuke en passende baan voor jou die eraan zit te komen, bijvoorbeeld omdat ergens net een subsidie is binnengehaald.

Tip 4. Rond alles netjes af

Het is wel netjes om alles ook écht af te ronden. Soms heb je artikelen die (nog) niet gepubliceerd zijn, of waar nog een reviewronde overheen moet. Ondanks dat je niet meer in dienst bent als promovendus, is het wel zo netjes om dit nog af te maken. Er zit immers ook veel tijd en energie in van anderen in deze papers. Bovendien ben je dat eigenlijk ook wel verplicht naar je deelnemers toe. Kan dit op de één of andere manier niet, draag het dan in goed overleg over, zodat de andere betrokkenen het nog kunnen publiceren zonder jouw actieve medewerking. Het is belangrijk om hier goede afspraken over te maken.

Tip 5. Gebruik en geniet van je academische titel

Het behalen van je doctoraat is een enorme mijlpaal. Hiermee heb je een fase van je leven definitief afgesloten. Maar ook weer niet helemaal, want nu heb je voor de rest van je leven deze titel op zak! Je kunt deze vanaf nu altijd gebruiken. In het dagelijks leven doe je dit waarschijnlijk niet zoveel, maar in je werksituatie kan het zeker goed van pas komen! Dus verander lekker die automatische handtekening onderaan je werkmail en update je LinkedIn-profiel. Wie weet komt er meteen een ‘headhunter’ op je af met een interessante aanbieding!

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.