Feesttips voor de kersverse doctor

Gepubliceerd op 3 mei 2024 om 12:00

En dan is het allemaal achter de rug. Jarenlang onderzoek doen, een proefschrift schrijven en verdedigen, en dan is het klaar. Hora finita. Je hebt je doctoraat op zak. Nu ben je officieel onderzoeker, van harte gefeliciteerd! En nu dan?

Feestvieren!

Laten we vooral beginnen met een feestje, want zo’n mooie mijlpaal moet natuurlijk worden gevierd! Hoe je dit feest vormgeeft is in principe jouw eigen keuze, maar er zijn wel een aantal ongeschreven regels. Allereerst is het mooi om direct na de verdediging een moment te hebben waarop alle aanwezigen jou kunnen feliciteren. Vaak doet men dit in de vorm van een receptie in het gebouw waar de verdediging ook was. Zo kunnen ook de mensen die hebben geopponeerd en degenen die wat verder van jou af staan hun felicitaties overbrengen, mocht je niet iedereen uitnodigen voor het feest. Daarnaast kiezen veel promovendi ervoor om een diner te organiseren. Het is aan jou hoe groot of klein de gastenlijst voor dit diner is, maar je promotieteam nodig je daar natuurlijk in ieder geval voor uit. Het is immers een werk-gerelateerd feest en zij zijn degenen die jou in al die jaren naar deze mijlpaal hebben begeleid! Vaak gebruik je het diner ook om hen hiervoor te bedanken, al dan niet met een aardigheidje. Sommige promovendi geven daarnaast ook nog een feest voor genodigden, maar dit is uiteraard optioneel.

Zet je paranimfen aan het werk

De viering na afloop van de promotie is ook het moment om je paranimfen aan het werk te zetten. Zij kunnen de praktische organisatie op zich nemen, zoals cadeautjes netjes wegzetten en de tijd in de gaten houden wanneer je van locatie moet wisselen, terwijl jij in alle rust de welverdiende felicitaties in ontvangst kunt nemen. Vaak hebben de paranimfen je van tevoren ook al geholpen bij de voorbereidingen van het feest, zodat ze overal van op de hoogte zijn. Van het ontvangen van de fotograaf, je opa en oma die even hulp nodig hebben om in de aula te komen, degenen die een praatje willen houden in beeld hebben, tot het langsbrengen van alle bloemen en cadeautjes.  

Neem alsjeblieft een dagje vrij!

Vaak hoor je van recent gepromoveerden dat ze van tevoren erg in spanning zaten voor de verdediging, maar dat het achteraf toch er meeviel en dat ze er erg van hebben genoten. Dat is natuurlijk ook de bedoeling! Na zo’n intensieve dag is het fijn om even rustig te kunnen bijkomen. Dus neem een dagje vrij (Stynke) of ga een maand met vakantie (Jojanneke). Lees alle kaartjes die mensen aan jou hebben geschreven, ruik eens aan alle bossen bloemen, bekijk in alle rust de cadeautjes die je hebt gekregen, en geniet nog maar eens lekker na van jouw topprestatie. Morgen is er weer een dag!

Anekdotische evidentie

Recentelijk troffen wij iemand op een symposium die letterlijk de dag daarvoor zijn proefschrift had verdedigd. Hij was niet alleen aanwezig op dit symposium, maar was medeorganisator én moest ook nog eens zelf een presentatie geven. Met ietwat vermoeide oogjes gaf deze kersverse doctor in de pauze toe dat het misschien toch wel handiger was geweest als hij dit symposium op een andere dag had gepland…

Rating: 3.5 sterren
2 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.