Hoe verloopt een promotie?

Gepubliceerd op 19 april 2024 om 12:00

Al bij de start van je promotieonderzoek, weet je dat de openbare verdediging van je proefschrift het eindpunt is waar je naartoe werkt. Dat je vragen over je onderzoek zult gaan beantwoorden is je waarschijnlijk al wel duidelijk, maar hoe verloopt de rest van de ceremonie eigenlijk?

Zweetkamertje

Je start de dag in wat we het ‘zweetkamertje’ noemen. Een ruimte vlakbij de zaal waar jij kunt wachten, totdat het tijd is voor de openbare verdediging. Je kunt je hier ook omkleden indien nodig. Je paranimfen zijn in ieder geval bij je, maar het is jouw eigen keuze of je er nog meer mensen bij je wilt hebben. De meeste promovendi zijn best wel zenuwachtig en vinden het daarom fijn om alleen de paranimfen om zich heen te hebben vlak voor de verdediging, om goed gefocust te blijven.

Volg de pedel

Wanneer het tijd is voor de verdediging haalt de pedel eerst de hoogleraren en doctoren van de corona op, jouw opponenten. Wanneer zij zitten haalt de pedel jou en je paranimfen op uit het zweetkamertje en leidt jullie de aula binnen. Wanneer de pedel stopt, buigen jullie alle drie eerst naar de leden van de corona. Daarna neem jij plaats op de verdedigingsstoel en brengt één van jouw paranimfen jou je proefschrift.

Opening door de rector

De Rector Magnificus opent de bijeenkomst. Wat er dan gebeurt varieert enigszins per universiteit. Bij de ene universiteit wordt er bijvoorbeeld een ‘lekenpraatje’ gehouden voorafgaand aan de verdediging. Bij een andere universiteit wordt er gevraagd of er nog iemand in de zaal zit die met de promovendus van gedachten wil wisselen. Dit laatste is overigens een formaliteit. Als iemand buiten de corona een vraag wil stellen, dan moet dit van tevoren formeel worden aangevraagd. Als promovendus wordt je hier dan ook van op de hoogte gesteld. Geen verrassingen dus!

De werkelijke verdediging

Dan zullen de opponenten om de beurt hun vragen stellen. De Rector Magnificus houdt hiervoor de tijd in de gaten, zodat iedereen aan de beurt komt. Jij hoeft alleen maar de vragen te beantwoorden. Vaak mag de opponent met de langste reistijd starten, onder het mom van gasten gaan voor.

Afronden van de verdediging

Na exact 45 minuten komt de pedel binnen, slaat met de staf op de grond en zegt “Hora Est” of “Hora Finita” (i.e. het is tijd), afhankelijk van de universiteit waaraan je promoveert. De pedel begeleidt de paranimfen terug naar het zweetkamertje en de opponenten naar een eigen ruimte, waar zij jouw verdediging bespreken. Het publiek in de zaal wacht ondertussen rustig af tot jullie terugkeren.

Toekenning doctoraat

Als de opponenten klaar zijn met overleggen, brengt de pedel iedereen weer naar binnen. Dit keer blijf jij voor de opponenten staan. De Rector Magnificus begint met de formele mededeling dat de commissie heeft besloten om jou het doctoraat toe te kennen. Je eerste promotor spreekt dan enkele persoonlijke woorden tot jou. Als laatste volgt nog de overhandiging van je promotiebul en daarmee heb je officieel je PhD afgerond. Daarna is het tijd voor een welverdiend feest!

Geruststellende disclaimer

Mocht je dit nu allemaal spontaan zijn vergeten op de dag van je promotie, wees dan gerust. Zodra jij in het zweetkamertje zit, komt de pedel even bij je langs en loopt alles nog een keer rustig met je door.

 

Rating: 5 sterren
2 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.