Hoe organiseer je een proefpromotie?

Gepubliceerd op 12 april 2024 om 12:00

Voordat jij je proefschrift daadwerkelijk gaat verdedigen, is het wel zo fijn om van tevoren even te oefenen. Door een proefpromotie te houden kun je alvast een beetje wennen. In deze blog lees je hoe je zo’n proefpromotie kunt organiseren en waar je rekening mee kunt houden.

Opponenten

Bij een proefpromotie vraag je vaak gepromoveerde collega’s uit je eigen team of met wie jij nauw hebt samengewerkt om te opponeren. Idealiter nodig je vijf tot zes verschillende collega’s uit net als bij de echte verdediging. Het is fijn als ze enigszins verschillende achtergronden hebben, zodat ze jou ook over verschillende dingen vragen kunnen stellen. De ene heeft bijvoorbeeld meer praktijkkennis, terwijl een ander juist sterk statistisch onderlegd is. 

Verdeel en heers

Je weet nooit over welke hoofdstukken uit je proefschrift je een vraag zult krijgen tijdens je promotie. Daarom is het fijn als tijdens je proefpromotie juist alle hoofdstukken aan bod komen. Een praktische manier om dit te realiseren is door de opponenten van je proefpromotie verschillende hoofdstukken uit je proefschrift toe te wijzen, met het verzoek om in ieder geval over dit hoofdstuk twee vragen voor te bereiden. Dit is voor de opponenten vaak ook prettig, omdat zij minder voorbereidingstijd kwijt zijn wanneer ze maar één hoofdstuk hoeven te lezen, in plaats van een heel proefschrift.

Locatie en tijd

Plan ruim op tijd een datum met de opponenten van je proefpromotie en reserveer hiervoor een geschikte ruimte voor anderhalf uur. Een geschikte ruimte is groot genoeg om met elkaar te kunnen zitten, waarbij je als promovendus bij voorkeur (schuin) tegenover je opponenten zit, net als bij je echte promotie. Sinds de COVID-19 pandemie is het ook steeds gebruikelijker geworden dat opponenten van ver online opponeren. Mocht dit bij jouw promotie ook het geval zijn, dan is het prettig om dit ook vast te oefenen, bijvoorbeeld door iemand via Teams te laten inloggen. Volg daarnaast het officiële protocol met 45 minuten verdedigen en het aanspreken van de opponenten met de juiste academische titels: hooggeleerde opponent voor hoogleraren en zeer geleerde opponent voor doctoren.

Evalueer en leer

Plan voldoende tijd om je verdediging ook te evalueren. Een vuistregel is: 45 minuten verdedigen en daarna 45 minuten evalueren. Vraag je opponenten wat ze tijdens jouw proefverdediging is opgevallen en of ze nog tips hebben. Ga ook bij jezelf na of er verbeterpunten zijn. Zijn er antwoorden die je hebt gegeven, die je nog wat verder wilt aanscherpen? Waren er misschien vragen die je niet helemaal lekker kon beantwoorden en waarvoor je nog dingen moet opzoeken? Heb je van al je artikelen nog scherp wat je precies hebt gedaan en waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt, of moet je die nog even weer teruglezen in je logboek?

Slechte generale?

Mocht je proefpromotie nou niet helemaal lekker zijn verlopen, maak je dan niet direct al teveel zorgen. Doe je voordeel met de verbeterpunten, zodat je tijdens de echte verdediging nog veel beter bent voorbereid. In het theater zeggen ze niet voor niets: “Een slechte generale, is een goede première!”

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.