Hoe schrijf je een cover letter?

Gepubliceerd op 16 februari 2024 om 12:00

De meeste wetenschappelijke tijdschriften vragen je bij het indienen van je artikel om een ‘cover letter’ te uploaden. Een cover letter is een begeleidende brief over je onderzoek aan de redacteur van het tijdschrift. Maar wat zet je eigenlijk in zo’n brief? Hierbij onze tips voor het schrijven van een cover letter.

Tip 1. Zet je onderzoek in de etalage

Je artikel komt na indienen eerst terecht bij de redacteur van het tijdschrift. Zij/hij besluit dan of je artikel interessant (genoeg) is voor het tijdschrift. Als dit het geval is, dan stuurt de redacteur je artikel naar externe beoordelaars voor het reviewproces. Dit besluit neemt een redacteur vaak grotendeels op basis van jouw cover letter en de samenvatting (abstract) van je onderzoek. Daarom is het belangrijk om tijd en aandacht te besteden aan het schrijven van een goede cover letter, om duidelijk te maken wat jouw onderzoek uniek maakt en waarom jouw artikel geplaatst zou moeten worden in dit wetenschappelijke tijdschrift.

Tip 2. Sluit aan bij de scope van het tijdschrift

Elk tijdschrift heeft een eigen interessegebied, of missie, of visie, of invalshoek: de scope. Bij het kiezen voor dit tijdschrift heb je daar natuurlijk al naar gekeken. Nu is het de kunst deze scope te verbinden aan jouw artikel. Waarom past jouw artikel juist goed bij het lezerspubliek van dit tijdschrift? Heb je bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar een psychologische interventie en gaat het tijdschrift ook over psychologische behandeling, dan is de link met de scope natuurlijk snel gelegd. Maar soms vergt het wat meer creativiteit om je artikel te verbinden aan de scope het tijdschrift. Een tip kan zijn om te kijken of er eerdere (enigszins vergelijkbare) publicaties in dit tijdschrift zijn geweest, waarnaar je kunt refereren.

Tip 3. Benadruk je boodschap

Benadruk de belangrijkste resultaten van je onderzoek en de eventuele (klinische) implicaties hiervan. Wat je zeker NIET moet doen is je abstract kopiëren en plakken, met statistiek en p-waardes en al. Geef juist een heldere, overstijgende beschrijving van je belangrijkste bevindingen en conclusies.

Tip 4. Praktische puntjes

Tijdschriften geven soms aan wat zij beslist willen lezen in een cover letter. Zij willen bijvoorbeeld dat je aangeeft dat het gaat om origineel onderzoek, dat alle auteurs akkoord zijn met de inhoud en dat het artikel niet tegelijkertijd bij een ander tijdschrift is ingediend ter beoordeling. Deze mededelingen kun je standaard aan het einde van je cover letter opnemen. Houd het daarnaast kort: een cover letter is bij voorkeur één pagina en nooit meer dan twee pagina’s. Maak kort en krachtig je punt en schrijf geen ellenlang betoog.

Tip 5. Begin je aanhef met de redacteur

Om je cover letter iets persoonlijker te maken, adresseer je deze met de correcte naam en de academische titel(s) aan de redacteur(en). Soms heb je meerdere redacteuren per tijdschrift, waarvan de ene persoon bijvoorbeeld de hoofdredacteur is voor de Verenigde Staten en omringende landen en de andere de hoofdredacteur van Europa. Neem dan de Europese redacteur als je indient als promovendus aan een Nederlandse universiteit. Het is ook mogelijk dat er meerdere redacteuren zijn, met ieder een andere deel-expertise. Richt je cover letter dan aan de redacteur die het meest aansluit bij jouw paper. En mocht je nou een afwijzing krijgen en je artikel elders gaan indienen: vergeet dan vooral niet om wel even de naam van het tijdschrift, de redacteur en je stukje over de scope aan te passen. Anders volgt er gegarandeerd een nieuwe afwijzing!

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.