Tips voor een congresbezoek

Gepubliceerd op 3 november 2023 om 12:00

Je gaat voor het eerst naar een congres. Je hebt er enorm veel zin in. De voorpret begint al thuis, bij het inpakken van je koffer. De eerste vraag die dan waarschijnlijk bij je opkomt is: Wat moet ik eigenlijk aan op een congres? En zo zijn er wel meer vragen voor zo’n eerste congresbezoek. In deze blog geven wij je enkele tips die handig zijn tijdens de voorbereiding en het daadwerkelijke congresbezoek.

Tip 1: Dress to impress (but don't overdo it)

Er staat bijna nooit een dresscode bij de congresinformatie, maar in de regel draag je wel enigszins representatieve kleding. Een driedelig pak is meestal wat overdreven, maar een gewoon een pak of een net jasje met broek/rok is niet raar. Dit hangt ook af van de branche waarin je werkt. Op een psychiatriecongres zie je de collega’s uit de medicijnenindustrie bijvoorbeeld vaak wel vaak in een pak lopen. Vraag vooral even na bij je collega’s die al eerder naar ditzelfde of een vergelijkbaar congres zijn geweest wat gepast is. Té gekleed is vaak niet nodig, maar té informeel is ook niet prettig.


Tip 2: Gebruik de congresapp

Grote congressen kunnen heel overweldigend zijn. Er zijn dan zoveel lezingen en soms zijn er meerdere interessante sessies die tegelijkertijd plaatsvinden. Het is moeilijk om dan overzicht te bewaren! Tegenwoordig heeft bijna elk congres een congresapp. Hierin kun je snel zoeken op sleutelwoorden, waardoor je inzicht krijgt in de lezingen die jou mogelijk interesseren. Door vervolgens de samenvattingen (abstracts) te lezen, krijg je een goed idee welke lezingen je het beste kunt bezoeken. In de meeste apps kun je nu zelf lezingen selecteren om een eigen agenda te maken. Zo stel je voor jezelf een gepersonaliseerd programma samen.

 

Tip 3: Verspreid en verzamel

Jij gaat natuurlijk naar de sessies die jij hebt geselecteerd en die belangrijk zijn voor jouw promotieonderzoek. Maar als je met meerdere collega’s op het congres bent, is het handig dat jullie je zoveel mogelijk verspreiden en niet steeds samen naar dezelfde sessies gaan. Samen haal je zo nog veel meer informatie op. Het is dan leuk om in de pauzes te delen wat je hebt gehoord met elkaar.


Tip 4: Vraagt u maar!

Als je een vraag hebt naar aanleiding van een presentatie, stel deze dan gerust! Probeer dan wel echt aan te sluiten bij de inhoud van de gegeven presentatie en niet alleen je eigen stokpaardje of standpunt te geven. We zien dit best veel gebeuren op congressen, waarbij iemand bijna een soort pr-praatje gaat geven over zijn/haar eigen onderzoek of belangen. Stel dus een gerichte vraag over de presentatie, bijvoorbeeld om iets te verduidelijken of om bepaalde onderzoekskeuzes toe te lichten. Mocht je niet aan de beurt komen, noteer dan het e-mailadres dat vaak verschijnt op de laatste slide, zodat jij je vraag alsnog kunt mailen.

 

Tip 5: Benut de pauzes

Soms zijn er zoveel mensen die de sprekers iets willen vragen, waardoor je niet aan de beurt komt. Dit gebeurt vooral vaak bij de keynote sprekers (de hoofdsprekers in plenaire sessies). In zulke gevallen kun je jouw vraag beter later op het congres stellen, bijvoorbeeld tijdens de koffie- of lunchpauze. Dat zijn ook handige momenten om te netwerken, bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met iemand van wie je een presentatie hebt bijgewoond. Niet iedereen blijft overigens het hele congres, dus sla op tijd je slag als je iemand graag wilt spreken!

Rating: 4.5 sterren
4 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.