Wanneer review je een artikel voor een wetenschappelijk tijdschrift?

Gepubliceerd op 16 juni 2023 om 12:00

Wanneer je zelf eenmaal wetenschappelijke artikelen hebt gepubliceerd, dan zul je merken dat je ook als reviewer gevraagd gaat worden. Een editor van een tijdschrift (de redacteur dus) mailt jou dan met het verzoek om een artikel te reviewen dat, als het goed is, enigszins aansluit bij jouw expertise. Laten we vooropstellen dat het reviewproces ontzettend belangrijk is voor wetenschappelijk onderzoek. We moedigen het daarom zeker aan om af en toe als reviewer op te treden. Je wilt immers zelf ook graag dat anderen jouw artikel reviewen! Je kunt echter niet alles doen, dus je mag best kritisch zijn op welk verzoek je wel en niet ingaat. Er is tegenwoordig namelijk een behoorlijk reviewer-tekort, omdat er veel artikelen worden ingediend bij tijdschriften. Dus voor je het weet, ben je elke week aan het reviewen! Hoewel de meeste verzoeken doorgaans binnenkomen bij gepromoveerde onderzoekers en hoogleraren, is het ook mooi om als promovendus de kans te grijpen het reviewen te leren als de situatie zich voordoet.

 

Wanneer ga je een artikel reviewen?

Het belangrijkste is om te kijken of het onderwerp van het artikel goed aansluit bij jouw expertise. Daarnaast is het verstandig om bij jezelf na te gaan hoe vaak je redelijkerwijs als reviewer zou willen en kunnen optreden. Reviewen is natuurlijk niet jouw dagtaak en je eigen onderzoek zal je waarschijnlijk al meer dan genoeg bezighouden. Het is dan ook aan te raden om dit met je promotieteam af te stemmen. Spreek bijvoorbeeld af hoeveel reviews je maximaal in een jaar gaat doen en bespreek de uitnodigingen die je krijgt met je promotieteam. Samen kun je dan per keer bekijken of je aan het review-verzoek kunt en wilt voldoen. Review-verzoeken voor artikelen die helemaal niet over jouw expertise gaan, kun je natuurlijk zonder gewetensbezwaren of overleg afwijzen. Maar als jij toevallig iemand weet die volgens jou deze expertise wel heeft, dan kun je deze collega bij je afwijzing ook voordragen als mogelijke reviewer. Ook op deze manier kan je een nuttige bijdrage leveren aan het reviewproces!

 

 

Wat levert reviewen jou op?

Het reviewen van een artikel kan jou inhoudelijk ook iets opleveren. Als het een onderzoek betreft dat over jouw promotieonderwerp gaat, dan staat er wellicht nieuwe, relevante informatie in die je nog niet had. Deze mag je nu dan niet meteen al gebruiken, maar je kunt wel de plaatsing in de gaten houden en de kennis alvast verwerken in je eigen artikel. Ook is het vaak handig om de namen van de eerste en de laatste auteur te noteren (als deze tenminste bekend zijn, want soms gaat reviewen anoniem). Je zou deze personen dan in de toekomst zelf als potentiële reviewer bij je eigen artikelen kunnen opgeven. En wie weet, als jullie onderzoeken genoeg raakvlakken hebben, dan is het misschien interessant om eens van gedachten te wisselen of zelfs een keer samen te werken! In de regel krijg je niet betaald voor een review. Tegenwoordig bieden veel tijdschriften wel een periode gratis toegang tot hun tijdschrift aan, in ruil voor een review-bijdrage. Ook zagen wij onlangs voor het eerst voorbijkomen dat je als reviewer korting op de verwerkingskosten (APC) kunt krijgen als je bij hetzelfde tijdschrift jouw eigen artikel gaat indienen. Als promovendus verbonden aan een universiteit zal dit vaak niet zo relevant zijn. Via je universiteit heb jij waarschijnlijk al toegang tot de meeste wetenschappelijke tijdschriften. Voor een buitenpromovendus zonder toegang tot een universiteitsbibliotheek is deze gratis toegang en/of APC korting mogelijk wel interessant.

 

Spelen er bij jou nog andere overwegingen mee bij het bepalen of je een manuscript wel of niet gaat reviewen? Laat het ons weten in de reacties of stuur ons een persoonlijk bericht via de contactpagina!

Rating: 4 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.