Promoveren kun je leren!

Feesttips voor de kersverse doctor

En dan is het allemaal achter de rug. Jarenlang onderzoek doen, een proefschrift schrijven en verdedigen, en dan is het klaar. Hora finita. Je hebt je doctoraat op zak. Nu ben je officieel onderzoeker, van harte gefeliciteerd! En nu dan?

Lees meer »

Tips voor het beantwoorden van vragen tijdens promotie

Op de dag van je promotie zal elke opponent ongeveer twee tot drie vragen stellen. Er zullen vragen gesteld worden waar je goed mee uit de voeten kunt, maar zeker ook moeilijke vragen. Het beantwoorden van vragen is een kunst op zich. Wij geven je hiervoor vijf tips, die je natuurlijk ook al kunt gebruiken bij je proefpromotie.

Lees meer »

Hoe verloopt een promotie?

Al bij de start van je promotieonderzoek, weet je dat de openbare verdediging van je proefschrift het eindpunt is waar je naartoe werkt. Dat je vragen over je onderzoek zult gaan beantwoorden is je waarschijnlijk al wel duidelijk, maar hoe verloopt de rest van de ceremonie eigenlijk?

Lees meer »

Hoe organiseer je een proefpromotie?

Voordat jij je proefschrift daadwerkelijk gaat verdedigen, is het wel zo fijn om van tevoren even te oefenen. Door een proefpromotie te houden kun je alvast een beetje wennen. In deze blog lees je hoe je zo’n proefpromotie kunt organiseren en waar je rekening mee kunt houden.

Lees meer »

Voorbereiding voor je verdediging

Na al die jaren onderzoek doen is je proefschrift eindelijk klaar. De beoordelingscommissie heeft hem goedgekeurd. Nu moet je dit proefschrift alleen nog verdedigen tegenover een corona van opponenten, voordat je officieel je doctoraat op zak hebt. In deze blog beschrijven we een aantal zaken die je kunt doen om je goed voor te bereiden op de verdediging van je proefschrift.

Lees meer »

Promoveren is leren én de juiste hulp zoeken

In Nederland heb je als promovendus een betaalde baan, maar tegelijkertijd ben je ook nog steeds in opleiding. Je doet vier jaar (fulltime) promotieonderzoek om opgeleid te worden tot zelfstandig onderzoeker. Je zult dan ook allerlei kennis opdoen en verschillende vaardigheden leren tijdens jouw jaren als promovendus. Als onderzoeker moet je namelijk best veel verschillende dingen kunnen, van een onderzoeksproject managen tot een proefschrift afleveren.

Lees meer »

De beoordelingscommissie

Het behalen van je doctoraat gaat niet overal ter wereld op dezelfde manier. In Nederland stuur je jouw proefschrift op het moment dat deze klaar is naar een beoordelingscommissie (ook wel: lees), bestaande uit drie hoogleraren. Deze beoordelingscommissie moet eerst jouw proefschrift goedkeuren, voordat je deze mag verdedigen. Maar hoe werkt dit precies?

Lees meer »

Proefschrift: van afronding naar indiening

Je bent er nu echt bijna! Al je artikelen zijn klaar, de algemene inleiding en discussie zijn geschreven en je hebt een Nederlandse en Engelse samenvatting gemaakt. Nu nog alle losse onderdelen samenvoegen in één document en voilà: je proefschrift is daar! In deze blog beschrijven wij welke laatste puntjes je nog op de i moet zetten, voordat je het hele manuscript naar de leescommissie stuurt.

Lees meer »

Reviewers aanbevelen (of juist niet)

Je artikel staat klaar om ingediend te worden. Je hebt alle bestanden op de juiste manier geüpload en een prachtige cover letter geschreven, en dan krijg je ineens nog het verzoek om een lijstje met mogelijke reviewers (onafhankelijke beoordelaars) op te geven. Waarom doen tijdschriften dit? En hoe stel je dat lijstje samen?

Lees meer »

Hoe schrijf je een cover letter?

De meeste wetenschappelijke tijdschriften vragen je bij het indienen van je artikel om een ‘cover letter’ te uploaden. Een cover letter is een begeleidende brief over je onderzoek aan de redacteur van het tijdschrift. Maar wat zet je eigenlijk in zo’n brief? Hierbij onze tips voor het schrijven van een cover letter.

Lees meer »

Hoe voorkom je dat je uit frustratie je computer het raam uitgooit?

Tijdens je promotieonderzoek kan er soms een punt komen waarop alles tegelijkertijd even niet lekker loopt. Je artikel wordt afgewezen, de inclusie van je onderzoek loopt achter, je zit in een schrijfdip, alles heeft opeens tegelijkertijd de hoogste prioriteit en eigenlijk ben je ook net niet topfit. Op zo’n moment kun je er even zo klaar mee zijn, dat je het liefst je computer uit het raam gooit. Dit is een heel normaal gevoel, maar doe dat vooral niet, want dat is zonde van je harde werk en zal je ellende alleen maar vergroten. Lees eerst eens onze tips, om je de aanschafkosten van een nieuwe computer (en een nieuw raam) te besparen.

Lees meer »

Omgaan met feedback van je begeleiders - de gevoelskant

In deze vorige blog schreven we hoe je als promovendus inhoudelijk omgaat met de feedback van je begeleiders. Praktische tips zijn altijd handig, maar zeker als beginnende promovendus kan het krijgen van feedback ook gevoelens oproepen. In deze blog bespreken we de gevoelsmatige kant van het omgaan met feedback van je begeleiders en andere co-auteurs.

Lees meer »